Commonly Used Herbs and Spices in Nepali Cooking (Nepali Masalaa Haru)┬а
The following list describes some of the special herb and spices used in Nepali cooking. Most spices are available in Indian, East Asian, and Middle Eastern grocery stores or some health food stores and larger supermarkets. In my next posting I will add more detailed descriptions and pictures of each of these herb and spices.
Ajowan Seeds - Jwaano, Javano (рдЬрд╡рд╛рдиреЛ, рдЬреНрд╡рд╛рдиреЛ)
Asafetida - Heeng or Hing (рд╣рд┐рдЩреНрдЧ - рд╣реАрдВрдЧ)
Bay Leaves - Tejpaat, Tej-patta - (рддреЗрдЬрдкрддреНрддрд╛)
Cardamom, Black Pods - Thulo Sukumel, Alainchi - (рдЕрд▓реИрдВрдЪреА, рдареВрд▓реЛ рд╕реБрдХреБрдореЗрд▓)
Cardamom, Green Pods - Sukumel, Sano Sukumel, Sukmel - (рд╕реБрдХрдореЗрд▓, рд╕рд╛рдиреЛ рд╕реБрдХреБрдореЗрд▓, рд╕реБрдХреБрдореЗрд▓)
Cilantro or Fresh Coriander┬а - Hariyo Dhania ko Paat, Dhaniyan ko saag - (рдзрдирд┐рдпрд╛рдБрдХреЛ рд╕рд╛рдЧ)
Cinnamon, Cassia Bark - Daalchini - (рджрд╛рд▓рдЪреАрдиреА)
Cloves - Lwang - (рд▓реНрд╡рд╛рдЩреНрдЧ)
Coriander Seeds - Dhania ko Geda - (рдзрдирд┐рдпрд╛рдБ)
Cumin Seeds - Jeera, Jira ko Geda - (рдЬреАрд░рд╛)
Fennel Seeds - Saunp or Saunf - (рд╕реМрдВрдк)
Fenugreek Seeds - Methi ko Geda - (рдореЗрдереА)
Ginger - Aduwa or Adua - (рдЕрджреБрд╡рд╛)
Himalayan Herb Jimbu - dried leaves of a local onion species┬а - (рдЬрд┐рдореНрдмреБ)
Mustard Seeds - Rayo or Sarysun - (рддреЛрд░реА, рд░рд╛рдИ)
Nigella Seeds - Mungrelo, Mugrelo - (рдореБрдЧреНрд░реЗрд▓реЛ, рдореБрдиреНрдЧреНрд░реЗрд▓реЛ)
Nutmeg & Mace - Jaiphal, Javitri - (рдЬрд╛рдЗрдлрд▓ - рдЬрд╛рд╡рд┐рддреНрд░реА)
Peppercorns - Marich - (рдорд░рд┐рдЪ)
Poppy Seeds - Khus Khus, Aphim - (рдЕрдлрд┐рдо, рдЦрд╕рдЦрд╕)
Radish Seeds - Mula ko Beu
Red Pepper, Cayenne pepper, Chilli, Chili - Rato Khursani, Khorsani, Hariyo Khursani, Sukeko Khursani -┬а (рд░рд╛рддреЛ рдЦреБрд░реНрд╕рд╛рдиреА, рдЦреЛрд░реНрд╕рд╛рдиреА)
Saffron - Kesar or Keshar - (рдХреЗрд╕рд░, реЫрд╛реЮрд░рд╛рди)
Sesame Seeds - Til - (рддрд┐рд▓)
Nepal pepper - Szechwan pepper, Sichuan pepper, Chinese pepper, (Z. armatum) - Timmur - (рдЯрд┐рдореНрдореБрд░, рддрд┐рдореНрдмреБрд░)
Turmeric┬а - Besar, Besar ko Dhulo - (